marți, 12 iulie 2011

Avem un singur Crai

Unde: Piatra Craiului

Cand: 29.05.2011

Cine: Cipri si eu

Traseu: Fantana lui Botorog-cab. Curmatura-vf. Turnu-vf. La Om-ref. Grind 1-la Table-satul Magura-Fantana lui Botorog.Planuita de multa vreme, a'sta tura s-a bucurat de un entuziasm enorm, mai ales din partea lu' Cipri. De ceva vreme visa sa ajungem in muntii mari. Cat au fost zapezi mari ne-au impiedicat in special echipamentul si experienta adecvata acestui tip de ture. Apoi, la inceputul lui mai cand vremea incepe sa permita efectuarea de ture cu specific  mai alpin, taica Cipri si-a bulit urat de tot coatele, plus clavicula rupta. No dar, dupa cum se va vedea, doru' de inaltime a invins si cele mai acute dureri de cot.
Asa ca, treziti cu noaptea-n cap, pe la 5 si ceva am si decolat din Sfantu. Cu o intarziere destul de mare, as preciza. Prin Zarnesti am cautat un non-stop sa luam ceva de mancare apoi, ca sa mai recuperam ceva din timp, am mers cu masina pana la Fantana lu' Botorog, scurtand astfel o ora.
Primele poze


In drum spre Curmatura

Creasta vazuta din Poiana Zanoaga


Ajunsi la Curmatura.....liniste.Poporul inca sforaia prin corturi, la cabana era liniste. N-am putut sa nu ne amuzam putin pe seama unui cort -foarte fain dealtfel- mov, cu vaca Milka pe el. Am refacut apoi stocul cu apa proaspata de la izvor pornind apoi spre Saua Crapaturii.

Spre Saua Crapaturii 


In sus spre Turnu'

Piatra Mica vazuta dinspre Turnu'Ajunsi sus in Turnu, nu-ti venea a inchide gura. Peisaje vrajite in toate partile, mii de flori multicolore, tot soiu' de ganganii mai mult sau mai putin zgomotoase zburdand prin vazduh, si un Soare imbietor faceau atmosfera divina.
Poza de varf in Turnu
 Ajunsi sus in Turnu, am facut cateva poze, ne-am minunat, dupa care am continuat cu "Nordica". Baiu' mare a fost ca, clabuci imensi de ceata urcau din vale spre creasta. Asa ca in curand am ajuns sa vedem doar la mica distanta.
Pârşu' carpatin

NordicaCeata disparea uneori pentru cateva secunde, astfel ca puteai vedea pana-n vale. Prima parte a crestei se parcurge fara dificultati mari. Distractia incepe de la Ascutit in colo. Am oprit vreo 5 minute si la refugiu din Ascutit, l-am puricat putin si n-am gasit gunoaie de luat.
Mai departe, partea grea a picat pe taica Cipri, care avand coatele futute a avut niscaiva dificultati, la descatarat in special. Astfel ca, zona Timbalelor a fost o piatra de incercare destul de grea. N-am zburdat precum caprele negre, dar incet si cu atentie am trecut rand pe rand peste fiecare obstacol.

Refugiul Carl Lehman
Piscul Baciului, 2238 m
In varf am stat putin, am tras clasica poza de grup dupa care ne-am dat la vale. Si pentru ca Murphy are intotdeauna dreptate, la 5 minute dupa ce am inceput coborarea spre ref. Grind 1, ceata a disparut si am putut vedea pana departe. Coborand in jos, am mai dat de lume care cobora si urca sus "La Om". La un moment dat, aflati sub un soi de saritoare, aud ca aia de sus striga ceva (parca piatra), dupa care ma intorc spre Cipri si intreb "ce-a strigat ala ma?". Nu stiu zise, moment in care un ditai bolovanu sa pravali pe langa mine. Ma sa-mi fut una, asta a fost aproape.
Mirific


Sudica


Ref. Grind
Nordica, Curmatura si Piatra Mica

De la Grind am coborat apoi in pas alert spre "La Table", continuand apoi spre Zarnesti pe la Casa Folea si Magura. O treaba haioasa a fost ca, mergand prin Magura, mi-am dat seama ca drumul inconjoara oarecum....si intreb un copil care statea afisat in poarta. "Pe unde putem cobora mai direct spre Fantana lu' Botorog?"
-"pe la noi prin gradina", zice pustiu. Ocazie cu care ne-a cerut si ceva de mancare. L-am dotat bine cu biscuiti, dupa care deschizandu-ne poarta, ne-a aratat cararea.
Acuma, care era probabilitatea ca din atatea case pe langa care am trecut, sa nimerim exact la aia care are poteca directa in jos?

Prin gradinile oamenilor

De poveste
Dupa ce-am trecut prin 2-3 gradini am ajuns iar in padure. Acolo ne-am intalnbit cu 'nea Fane, din Magura. Caci asa s-a prezentat. Dupa ce i-am laudat zona, am discutat imobiliare nenica. Noi eram curiosi de pretul terenului, caci ne-a fermecat zona. Ne-a zis ca are pamant de vanzare, ca ne intelegem, ca sa facem oferta. A' naibii s-a nimerit sa discutam afaceri cu taica Fane -avand vreo 3 atmosfere corespunzatoare de alcool la bord- duminica amiaza pe o panta inclinata, la mama naibii pe coclauri. Pana la urma asa grait-a taica:
-"ma baieti, daca vreti pamant, veniti in Maguta si-l cautati pe 'nea Fane. Toate lumea ma cunoaste; veniti, ma cautati si ne intelegem". Sanatate si noroc bun i-am urat, dupa care am continuat coborarea.
Poteca ne scoase la 10 minute de Fantana lui Botorog.
Ajunsi acasa, am avut ce discuta. Caci Craiasa ne-a oferit o zi plina de frumos. Ne-am promis sa revenim foarte curand, sa facem cat mai multe trasee din taramul CraieseiNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu