luni, 13 iunie 2011

Creasta Baraoltului

Cand: 19.05.2011

Cine: eu

Unde: Muntii Baraoltului

Ramas cu gustul dulce-amarui al recentei vizite prin Hetea, m-am decis sa revin. De a'sta data pe alt traseu.
Asa ca, tot in ideea unei ture scurte dar intense, am zis sa fac creasta Baraoltului pe bita, de la Ariusd pana la Sfantu. Asa ca, traseul planuit a fost Sfantu-Valcele-Araci-Ariusd-hopa sus pe creasta-Hetea-Valcele-Sfantu. Adica spre 60 de km, cu ceva diferenta de nivel.

Spre Ariusd

Oltul, cu Piatra Mare pe fundal

Ariusd

Din Ariusd, cu niscaiva grutati am gasit drumul care de-a lungul Oltului si care merge -bag de seama- la Podu' Olt. De undeva de la portiunea mediana a drumului se urca sus pe creasta. Eu am urcat mai repede decat ar fi trebuit, asa incat am balaurit mai bine de o ora, pana l-am sunat pe 'nea Misi la Salvamont sa ma lamureasca putin. Caci, evident, n-aveam chef sa fut tura.
Si deci
In Persani se pune de-o furtuna


Creasta e draguta, se vede fain in toate partile. Partea naspa e ca de pe un varf pe altul trebuie coborat destul si apoi urcat la loc, astfel incat am bagat la push-bike de mi-au sarit ochii.






Partea draguta a fost apusul, pe care l-am prins in toata maretia sa. Partea proasta e ca, negasind marcajul am mers pe creasta matematica. Dar cum se intuneca de zor si nici drumul sigur nu-l cunoasteam nu m-am mai dus la Hetea, am coborat mult spre inapoi o vale faina, pana aproape de Araci. Daca mai aveam o ora buna de lumina, poate reuseam sa parcurg traseul dupa cum mi-am propus. Asa ca m-am vazut nevoit ca de la Araci sa ma-ntorc tot pe asfalt acasa.
Din nou, voi fi nevoit sa revin cat de curand. Poate vom face intreaga creasta.
Pana atunci, spor la pedalat!

Visit Hetea

Cand: 19.05.2011

Cine: eu

Unde: Muntii Baraolt

Scurt pe doi, a fost o tura scurta de pedalat intens. Inca posedat de euforia data de tura din Piatra Mare pe care am facut-o cu Nicu si Balan, m-am holbat la harta, mi-am ales un loc unde n-am mai fost, m-am echipat si da-i bataie. Asa se face ca, am ajuns (si) la Hetea. Am mers Sfantu-Ilieni-Hetea-Valcele-Sfantu, ceva in genul a 30-35 de km.

Spre Hetea



In apropiere de Hetea, drumul de asfalt se termina brusc si fara nici un avertisment. Pana-n sat ajung astfel pe un forestier vai de el sau pe poteca turistica marcata. Despre Hetea nu stiam prea multe, decat ca e un sat relativ izolat in mijlocul muntelui, e populat  de indigeni rromales, somaj 100%, saracie lucie. Si ce-am vazut n-a fost departe de ce stiam. Catel, purcel si badea Mocsel, toti laolalta pierd vremea prin gunoaie. Cu alte cuvinte, e foarte trist ce-am vazut acolo. Cred ca a fost un soi de eveniment in sat trecerea unui tip, cu haine multicolore si casca in cap pedaland ca nebunu' pe ulita satului.

End of all roads


Imagine de ansamblu
Despre locuitorii satului se stie ca-s rromi, in proportie de 99% cred. Adica rromi romani, nu stiu o boaba maghiara. Ei sustin ca ar fi originari de prin jud. Buzau, fiind adusi aici ca sclavi sa munceasca pamanturile grofilor. (teorie neoficiala, auzita din gura lor).
Secolele au trecut, ei sunt tot aici, majoritatea sunt analfabeti, nu muncesc, traiesc in conditii mizere. Nu m-apuc sa va intreb daca merita sau nu facut ceva pentru ei, cunosc binisor modu' de munca a tiganului.

Tot ce stiu este ca imaginea aia cu copii goli pusca, alergand de zor pe ulitele prafuite m-a intristat profund. Intr-atat incat sa pot afirma acum ca, daca nu vor fi scoliti, ciclu' se va repeta. Adica o alta generatie de rromi va ajunge la maturitate, nu vor avea carte, nici posibilitati (prea multe) de angajare, saracie mare, copii multi si tot asa. Un nou ciclu va renaste mereu....dar pana cand?
Oare oamenii aia nu viseaza si ei la o viata mai buna, la o zi de maine mai sigura si la un mediu in care sa-si poata creasca copii decent? Au romii vreo vina pentru starea in care se gasesc acum?; si ma refer aici atat la astia din Hetea cat si la cei din restu' tarii.
Parerile sunt impartite in mod sigur. O sansa acordata cuiva (unui individ sau mai multor) e o ocazie "de salvare", de afirmare. Dar ce facem totusi cand sansele sunt din belsug iara individul nu face nimic pentru a-i fi bine? Asta e chestiunea zilei, caci se stie ca romanul si in special tiganu' e mare iubitor de lene. Adica cu minimum de munca, si aia cel mai des superficiala, sa primeasca venituri maxime. Si inca ceva pe deasupra, daca se poate. (bine-cunoscutul stil " 'aide nenea, mai da-mi ceva", recte "tiganeala" dupa cum ii zice in popor)
 Si astfel nu pot sa nu fiu de acord cu afirmatia potrivit careia "fiecare popor isi merita soarta". Preferam sa dam vina pe extraterestrii, pe etnii, pe comunisti, pe bin Laden si pe orice alta chestiune menita sa ne scuze uriasa incompetenta.

Pana la proba contrarie, ture faine!